Forstoppelse

Forstoppelse - medicin mod hård mave

Her hjemme er det hvert år tusindvis som døjer med forstoppelse eller mave/tarm problemer. Noget som i mange tilfælde kan gøre du ikke får trænet eller får det maksimale ud af din træning.
En stor del af dette skyldes dårlige madvaner, men der er faktisk en hel del andre årsager til at mange af os ofte har problemer med at komme af med vores afføring. Dette gør at mange af os dagligt bruger håndkøbsmedicin som Delcolax, Toilax og Microlax, til at lindre eller afhjælpe disse problemer.

Hvad er forstoppelse?

Kort fortalt, så er forstoppelse en kronisk eller midlertidig forstyrrelse i vores tarme, som gør at afføringen bliver hård og dermed svær at komme af med. Nogle gange kan det gå op til flere dagen før den kommer ud. I en normal tarm, tager det omkring 24 timer for afføringen af kommer igennem hele tarmen. Dette betyder at folk med normal tarmfunktion, som regel går på wc og laver stort cirka en gang om dagen.
Her i Danmark, har omkring 15% af befolkningen problemer med forstoppelse. Noget som for mange kan være enten ret smertefuldt eller generende.

Hvordan får man forstoppelse?

Som sagt, så er forstoppelse forstyrrelser i tarmens normale aktivitet, som gør at vores afføring kan være svær at komme af med. Det er især tyktarms bevægelser, det som transporterer vores afføring hen til endetarmen, som giver de største problemer. Denne funktion kan blive påvirket af forskellige ting som eksempelvis:

 • At man ikke får rørt sig godt nok
 • At man drikker for lidt (udover kaffe og alkohol)
 • Der er ikke nok kostfibre i ens mad
 • Forskellige sygdomme i tarmen, så som kræft eller irritable tyktarm
 • Andre typer af sygdomme, herunder sukkersyge og stofskifte problemer
 • Bivirkning af medicine eller kosttilskud
Kan man gøre noget for at undgå forstoppelse

Ja det lidt forskellige ting, som man selv kan gøre som har en positiv indflydelse på ens tarm funktion.
Her er et par tips til hvordan du får en sundere fordøjelse:

 • Undgå stor mad portioner, så hellere flere små måltider
 • Spis fiberrigt og fedtfattig. F.eks. i form af mere grønt og fuldkorns produkter
 • Undgå forarbejdet mad, herunder slik, kager, chips og hvidt brød og ris
 • Tag et dagligt tilskud af kost fibre, f.eks. ved at tilsætte frøskaller til maden
 • Dyrk mindst en halv times motion om dagen

Er det ikke nok, så overveje et afføringsmiddel som f.eks. Magnesia, Delcolax, Toilax eller Microlax

Overholder man disse råd fast i et par uger, så vil du med stor sandsynlighed have færre tarmproblemer og en del af, eller alle dine problemer med forstoppelse, burde forsvinde. Husk dog på at oppustethed og udspilning af maven, tager lidt længere til at forsvinde, en mavesmerterne og hård afføring.