Graviditetstest

Hvordan virker en graviditetstest?
En graviditetstest virker ved at den tjekker for mængden af HCG i en kvindes urin. HCG er et hormon som kun dannes af æg som er befrugtet og har sat sit fast på livmoderen. Testen indeholder forskellige monoklonale antistoffer, som kan genkende HCG hormonet og dermed binde sig til det. Nogle af disse antistoffer er tilsat farve, så når de binder sig til HCG hormonet vil teststrimlen skifte farve, og man vil kunne aflæse et positivt resultat. Dette sker ved at man udsætte teststrimlen for kvindes urin, hvorved antistofferne vandre igennem urinen fra den ene ende af teststrimlen til den anden. Er der så HCG i urinen, vil en del af antistofferne binde sig dertil, og i processen udskille deres farvestoffer. Der kan vi så efterfølgende se om graviditetstesten er positiv eller negativ.

Hvad er HCG?
HCG eller Human choriongonadotropin som det fulde navn er, er et hormon produceret af kvinder under graviditeten.
De fremstilles af de celler ved ægget, som moderkagen også bruger til at give næring til det befrugtede æg, efter det har sat sig fast.
Inden for cirka 2 uger efter undfangelsen vil man begynde at kunne måle HCG i en urinprøve. Derefter vil mængden af HCG fordobles cirka hver 3. dag indtil mængden topper efter omkring 14 uger. Herefter vil ni
Niveauer er fundet inden for 12 til 14 dage fra undfangelsen ved anvendelse af en urinprøve . Fra denne dag vil hCG dobbelte hver tredje dag , indtil de niveauer toppe på omkring 14 uger, hvorefter niveauet begynder at falde igen.
Hormonet vigtigste funktion er at sørge for, at det udfødte barn ikke afstødes og dermed aborteres.

Graviditetstest teststrimmel
Lang de fleste graviditetsteste kommer i form af en simpel papir teststrimmel som dyppes i kvindes urin, og måler måler efterfølgende mængden af HCG i urinen. En sådan teststrimmel er 99% sikker og er meget let at anvende. Er testen positiv skifter strimlen farve, og ud fra farven kan man så aflæse om man er gravid eller ej. Man skal dog lidt ind i graviditeten, før mængden af HCG, i urinen er høj nok til at man kan måle den.
En sådan test koster omkring 50 kroner de fleste steder.

Graviditetstest stav
En anden type af graviditetstests, kommer som en lille stav. Forskellen på denne og teststrimlen, er at her vil man kunne aflæse resultatet i et lille display på staven. F.eks. i form af 2 lyserøde streger. Disse stave kan ofte bruges 5-6 gange og koster omkring 100 kroner.
Digital graviditetstest
Det er også muligt at få en digital graviditetstest. Nogle af disse er endda så præcise at de også kan fortælle hvor længe du har været gravid.
Prisen på disse ligger også på omkring de 100 kroner.
Graviditetstests kan købes på det lokale apotek, online apoteker som Med24 A/S eller i udvalgte dagligvare butikker.

Graviditetstests kan købes på det lokale apotek, online apoteker som Med24 A/S eller i udvalgte dagligvare butikker.