Er det effektivt at bruge træningselastikker?

Når du tænker på styrketræning, så tænker du sikkert ikke på at træne med noget der ligner et stort elastikbånd.

Men træningsbånd eller træningselastikker er efterhånden gået hen og blevet en fast bestanddel af træningen, uanset om du er en stor bodybuilder eller en nybegynder inden for styrketræning.

Ligesom med alt andet styrketræningsudstyr så er du nød til at vide, hvordan du bruger modstandsbånd sikkert og effektivt for at få maksimalt gavn af deres muskelopbyggende fordele. Noget som flere og flere efterhånden er ved at få øjnene op for.
Træningselastikker kan nemt kombineres med andre typer af træning som eksempelvis løbetræning.

Fordelene ved at bruge træningselastikker

Træningselastikker blev oprindeligt brugt til at forbedre konditionen hos plejehjemsbeboere samt til genoptræning efter skader. I dag opdager mange flere motionister fordelene ved disse elastikker. For det første er de relativt billige – for det andet er de nemme at pakke væk efter træning så de ikke fylder noget. Dette er for mange en kæmpe fordel frem for at have masser af håndvægte eller vægstænger liggende. Faktisk er populariteten af elerstiktræning steget voldsomt over de senere år.

De kan også nemt tilpasses, så du kan variere din træning hurtigt ved at ændre dine bevægelser for at udfordre dine muskler på forskellige måder. Derudover giver træningsbåndene dig mulighed for at øge eller mindske modstanden ved blot at forkorte eller forlænge båndet, eller benyttet et ekstra elastik.

En af de største fordele ved træningselastikker i forhold til andet styrketræningsudstyr er som sagt, at de nemt kan være i en kuffert eller taske, så du kan tage din træning med på farten, hvilket kan være et godt alternativ til hvis du ikke lige har mulighed for at komme i dit lokale fitnesscenter.
Nogle fyre, der der normalt dyrker tung styrketræning, vil ofte sige, at de ikke kan få noget ud af disse træningselastikker. Men faktum er at vi ser flere og flere seriøse atleter begynde at inddrage træningselastikker som en del af deres trænings program, og mange vil også opleve endnu større fremskridt end med traditionelle vægte.

Sådan kommer du i gang med at elastik træning

Træningselastikker kommer i mange former der spænder fra enkle, flade terapibånd til flade loopbånd og elastiske slanger med udskiftelige håndtag, der gør dem mere brugervenlige.

Som udgangspunkt bør du vælge et sæt træningselastikker med varierende modstande (spændingsniveauer). Normalt er elastikkerne farvekodet, så spændingen øges, efterhånden som farverne bliver mørkere. Jo større styrke der kræves til en øvelse, jo højere modstand skal du bruge fra trænings elastikket. Du skal f.eks. bruge mere modstand til brystpres end til biceps curl, vær dog opmærksom på at du skal ikke tilføje for meget modstand, da du ellers ikke får et jævnt bevægelsesområde.

Overvej også hvilke typer tilbehør der følger med når du køber trænings elastikket. F.eks. dørbeslag eller ankelmanchetter, barer, håndtag, og match dem med de typer øvelser som du planlægger at udføre.

Brug altid sko når du udfører elastiktræning. Når du tilslutter et træningselastik til en dør, så skal du trække i det ordentligt, inden du træner, for at sikre dig, at det sidder godt nok fast. Vi ser desværre ofte træningsuheld grunden at man lidt for sjusket med at spænde dem fast. Derfor er det vigtigt at du kontrollerer båndene for tegn på slitage før du bruger dem. Hvis de har været udsat for meget sol eller kulde, er de mere tilbøjelige til at gå i stykker. Prøv heller ikke at overstrække dem for at få mere modstand, for typisk så er det det som får elastikket til at knække, og det kan føre til skader.

En anden vigtig ting er at du bør øve dig i god teknik når du træner med træningselastikker, og efterhånden som du gør fremskridt, skal du fortsætte med at udfordre dig selv ved at øge modstanden for at få mest muligt ud af træningen.

Lige som med enhver anden form for øvelse, så skal du opretholde korrekt form og kropsholdning, præcis som du ville gøre, hvis du brugte en træningsmaskine. Og gentagelserne og modstanden kan ændre sig afhængigt af den enkelte person, men for at få mest muligt ud af et modstandstræningspas skal du få dine muskler til at de blive trætte. En let træning er fin til genoptræning, men hvis du vil have noget ud af træningen så skal det føles tungt og hårdt.

4 enkle øvelser med træningselastikker

Starter du up med elastiktræning, så vil jeg anbefale at du udfører to sæt med 15 gentagelser af hver af disse øvelser en gang om dagen på mindst to af ugens dage. Udfør alle øvelser i et roligt og kontrolleret tempo. Brug ikke et elastik som er for kraftigt i forhold til dit nuværende niveau, men heller ikke et som føles for let.

Brystpres

Vikl elastikket bag ryggen, og hold begge ender med hænderne. Start med armene langs siden og bøjede albuer, og skub båndet ud foran dig, mens du retter albuerne, og hold det stærkt i et sekund.

Squat

Stå på træningselastikket og tag fat i begge ender med hænderne. Mens du står på hug og holder i båndet, strækker du knæene op til stående stilling. Sænk ned igen, og gentag.

Biceps Curl

Står på trænings elastikket, og mens du står op det, med armene langs siden af dig og med båndet i hånden trækker du hånden op ved at bøje i albuen og holder spændingen i et sekund. Hold håndfladerne vendt opad hele tiden.

Elastikbånd rows

Fastgør trænings elastikket forsvarligt til en dør. Hold elastikket med begge hænder, og træk det tilbage mens du bøjer albuerne. Hold albuerne tæt på siden af din krop.

Det var lidt om hvad træningselastikker er, og hvorfor du bør overveje at bruge dem som en del af din træning, enten i motionscenteret hvis de har dem der, eller til hjemmetræning. Har du endnu ikke selv prøvet at træne med elastikker, så bør du bestemt give det et forsøg hvis du får muligheden.

træningselastikker