Standup paddleboard – hvilke fordele er der?

standup paddleboard

Paddleboarding er en unik aktivitet for hele kroppen. Det er ikke kun sjovt at gøre det sammen med venner og familie, men det er også godt for dit eget helbred. Nedenfor er de største fordele ved stand up paddle boarding, som du kan drage fordel af. Fra at hjælpe med at forbedre din balance til at give plads til meditation, er der mere ved paddle boarding, end man umiddelbart tror. For langt de fleste ved et standup paddleboard være et glimrende træningsredskab. Lad os se lidt nærmere på hvorfor dette er tilfældet.

Kom i gang med at røre dig

En af de største fordele ved paddle boarding er at det får dig på benene og hjælper med at vedligeholde både din krop og sind. De fleste mennesker fokuserer kun på de fysiske aspekter af denne aktivitet, men det er også utroligt gavnligt for en række andre sundhedsaspekter. For ikke at nævne, at det får dig ud af huset og ud på vandet. Det eneste du skal bruge er en oppustelig paddleboardpumpe, et bræt og en padle!

Styrker balancen

Paddle boarding kræver en masse balance for at stå op på brættet. Det betyder, at du træner både din core- og benstyrke for at holde dig selv i balance på brættet. Desuden kan en bedre balance hjælpe dig med at balancere dit liv og generelt og have bedre fokus i løbet af dagen. Har du i forvejen lidt udfodringer med balancen, så er et standup paddleboard en af de bedste løsninger på det problem.

Reducerer dit stressniveau

Paddle boarding kan være en fantastisk stressreducerende aktivitet på grund af den beroligende karakter af vandet omkring dig og evnen til at få aktiviteten til at handle om dig selv. For ikke at nævne, at det at falde af brættet kan give dig et seriøst adrenalinsus, der skubber alle stressede følelser væk. Desuden kan det at indånde saltluften og være alene på vandet være nok til at slippe af med enhver negativ energi, som du er i besiddelse af. Med blot din stand up paddleboard-paddel i hånden er det svært at tænke på nogen af dine tidligere bekymringer.

Træner hele kroppen

Tro det eller ej, men det kræver hele din krop at bruge dit SUP oppustelige paddleboard korrekt. Det betyder, at mens du padler, træner du dine rygmuskler, din core, arme, ben, skuldre og torso. I bund og grund kan man sige at det er træning for hele kroppen.

Når du forsøger at stabilisere dig mod tyngdekraften, vil din krop arbejde hårdt for at holde balancen. Samtidig bruger du dine arme og skuldre til at flytte stand up paddleboard-padlen fremad, mens dit hjerte slår hurtigere og frigiver nitrogenoxid. Dine blodkar vil åbne sig, og øget ilt vil nærme sig din hjerne, hvilket forbedrer funktionen af næsten alle kroppens organer. Så er målet at få mere motion, og blive sundere, så kommer du rigtig langt med et standup paddleboard.

Er effektivt til vægttab

Der er ingen tvivl om, at alle ønsker at tabe sig hurtigt, men løsningen er ikke et ugelangt slankekursprogram eller en vægttabs-pille. I stedet bør du kigge på paddle boarding for at hjælpe dig med dine vægttabsmål. Undersøgelser har vist, at paddle boarding kan hjælpe med at sænke dit fedtprocent og samtidig styrke muskler og kondition. Desuden er paddle boarding generelt en sjov form for motion at dyrke.

Læs også – 5 sjove udendørs sports aktiviteter

Træning med lav belastning

Generelt set er paddle boarding en low-impact træning, hvilket betyder, at det ikke kan gøre alvorlig skade på dine ledbånd eller sener. Det betyder dog også, at det er gavnligt for nogle atleter, der oplever knæ- eller hoftesmerter samt skinnebensbetændelse. På grund af den lave påvirkning af din krop kan det hjælpe dig med at øge din styrke eller komme dig efter skader, uden at det skader din krop.

Forbedrer din Kardiovaskulære sundhed

Paddle boarding kan ifølge flere undersøgelser hjælpe med at sænke din risiko for at lide af et slagtilfælde eller et hjerteanfald. Dette skyldes, at paddle boarding ligner crosstræning, løb og aerobic, som alle i høj grad hjælper hjerte-kar-sundheden og forebygger en større risiko for relaterede sygdomme.

Giver det optimale miljø til meditation

Paddle boarding kan være en sport som er svært at mestre, især når du lige er ved at udvikle evnen til at balancere på selve brættet. Dette er også med til at skærpe din bevidsthed om hver eneste bevægelse, du foretager, mens du er på dit paddle board. Psykologiske forskere betegner denne sindstilstand som “flow”, hvilket er ideelt til zenmeditation.

Men at være i denne “flow”-tilstand kan give dig en lang række sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret humør, fokus og kognitiv funktion. Du kan også opleve en bedre hukommelse og forbedrede kreative og empatiske evner. Fra det øjeblik du tager din oppustelige paddleboardpumpe frem til det øjeblik du er på vandet, vil du være stressfri og meditativ.

Der er så meget mere ved paddle boarding end blot at lave aktiviteten. Det er ikke kun sjovt, men det er en hel oplevelse for din krop at nyde. Desuden er det med til at forbedre den aktuelle tilstand i dit sind og din krop i et roligt og beroligende miljø på vandet. Så, hvad venter du på? Det er på tide at klatre op på dit bræt og begynde at padle boarding i dag. Har du ikke allerede et standup paddleboard – så kan du ofte finde et billigt online, start med et til under 2000 kroner. Du kan altid senere opgradere til et bedre når evnerne er til det, og du er blevet mere bidt af sporten.