Magnesium

Hvad er Magensium?

Magnesium er et af de mest almindelige mineraler som vi har i kroppen. Faktisk så indeholder vores krop omkring 24 gram af det. Cirka halvdelen er i vores knogler, og den anden halvdel i muskler. I ældre tid var det kendt som magnium, og er det 12. grundstof i det periodiske system, med det kemiske symbol Mg. I ren form er magnesium et sølvfarvet let og stærkt metal. Det er et kosttilskud som fås i de fleste multivitamin piller eller alene. Her i Danmark er det et af de mest benyttede former for kosttilskud, især hos de lidt ældre. Grundstoffet findes i en lang række af de fødevarer vi spiser herhjemme, og derfor ser man ikke særlig ofte symptomer på magnesiummangel. Alligevel vælger mange at indtage et dagligt magnesium tilskud. For nogle er dette spild af penge, for andre et det et temmelig effektivt kosttilskud.
Læs også: Hvorfor bruge magnesium tilskud

Hvad bruges magnesium til i kroppen

Flere af kroppens stofskifte funktioner, herunder sammenspillet med størstedelen af enzymerne, har brug for magnesium for at fungere optimalt. Derudover benyttes mg også af vores nervebaner til overførsel af impulser til muskler og hjerte. Langt størstedelen af de biokemiske funktioner i kroppen, benytter dette mineral, på den ene eller anden måde. Derfor er mineralet Mg, også et af de vigtigste for kroppen. Og også en af grundene til at mange vælger at tage det som kosttilskud.
En anden grund til at flere bruger det som kosttilskud, er at det også kan bruges til behandlingen af mavesår, samt som et effektivt afføringsmiddel. Især den sidste del, er grunden til at mange ældre, benytter det i stor stil.

En anden fordel ved at indtage ekstra magnesium, er dens indvirkning på vores søvn. Når vi spiser et tilskud af dette, har vi nemmere ved at falde i søvn – og undersøgelser ser ud til at pege på, at få også får en dybere søvn. Dette alene er måske grund nok til at tage det som dagligt tilskud.
En 3. fordel ved dette mineral, er at det eftersigende skulle have en positiv effekt hos mange slidgigt patienter. Et dagligt Mg tilskud, ser nemlig ud til at reducere nedbrydningen af brusk, som jo er et af de store problemer hos dem som slider af slidgigt. Evt. kombinere det med Glocusamin for at reducere nogle af generne ved slidgigten.

Hvor får vi magnesium fra?

En stor del af de produkter vi spiser i dagligdagen indeholder mineralet. Men især bladgrønsager, mandler, mælk og korn produkter er vores vigtigste kilder til minerallet. Her er en liste over nogle produkter som har et højt Mg. indhold:

  • Parannødder
  • De fleste fuldkornsprodukter og grøft brød
  • Kikærter
  • Spinat
  • Mandler
  • Hørfrø
  • Frø
  • Havregryn
  • Grøntsager
  • Rosiner

Planterne optager de mineraler, som er i jorden hvor de vokser. Nogle typer af planter optager mere end andre, hvilket er grunden til at disse på listen her, er ekstra gode kilder til magnesium. Af samme grund er det ofte en god ide at købe økologisk, da jorden her som regel ikke er lige så udpint, som ved normal landbrug.

Hvor meget magnesium har man brug for?

Den anbefalede daglige mængde ligger for mænd på 350 mg og for kvinder på 280mg.
En overdosering af magnesium, er noget man meget sjældent ser, da den mængde man ikke bruger, udskilles via vores nyrer. Dog kan der forekomme diarré hvis man indtager for store mængder på en gang. Ved ekstreme mængder vil nogle opleve rystelser og kramper, og værste tilfælde koma. Men det ses heldigvis utroligt sjældent. Dog skal man være opmærksom på hvor meget man indtager, hvis man både indtager det via sin daglige vitamin piller, som ekstra kosttilskud og evt. som afføringsmiddel. Men generelt, er det ikke et kosttilskud som vi her i Danmark, normalt har brug for et ekstra tilskud af.
Dog kan der være tidspunkter hvor man i en periode er i magnesiummangel, og her kan det så være en god ide med et tilskud, eller at spise lidt flere af de produkter som indeholder minerallet.

Hvor køber man magnesium tilskud?

Har du et lokalt apotek, er det ofte et godt sted at finde kvalitets produkter inden for kosttilskud. Men prisen er som også lidt højere herinde. På online webshops som f.eks. Med24.dk kan man købe et glas Magnesium +300 til omkring 150 kroner for 180 piller. Så lidt under en krone per pille. Der anbefales at man tager en til 2 piller om dagen. I langt de fleste tilfælde vil en enkelt pille være rigeligt. Så det er ikke et specielt dyrt kosttilskud. Men som med alle andre kan det anbefales at man får sine vitaminer og mineraler fra naturlige kilder, som f.eks. spinat. Der er mange former for mg, som kroppen kan have svært at absorbere. Derfor finder vi ofte disse i from af f.eks. magnesiumcitrat eller +300, som er lidt nemmere for kroppen at bruge.

Hvilke symptomerne har man på magnesiummangel?

Er man i et mindre underskud af magnesium, vil man som regel ikke opdage noget, da der ingen symptomer vil være. I sværere tilfælde (som ofte skyldes sygdom eller kroniske lidelser), vil man kunne opleve symptomer som nedsat appetit, generel træthed og muskelsvaghed. I ekstreme tilfælde af magnesiummangel, vil enkelte opleve symptomer som kramper og mentale problemer. Der har også været enkelte tilfælde at folk der er gået i koma, efter at have indtaget meget store mængder. Disse slemme bivirkninger, er dog noget som man meget sjældent ser, da det skal så store mængder til. Dette vil ikke være realistisk at indtage via normal kost, og hvis man følger anvisningerne på sit kosttilskud. Her i dette tilfælde vil et separat tilskud som f.eks. magnesiumcitrat eller +300 være et fint supplement til den almindelige kost.
Magnesium er som udgangspunkt ikke et kosttilskud, vi har behøv for at få tilfølt i Danmark, da vi som regel får vores behov dækket via kosten. Gravide kvinder, kan dog have brug for en lille smule mere end normalt, og her kan en multivitamin piller være et udmærket supplement til kosten.

Optages magnesium lige nemt i kroppen?

Magnesium har brug for B6 vitamin for at kunne optages ordentligt i kroppens celler. Så derfor kan det ofte være en god ide, at tage det i form af en multivitamin pille. Det samme gælder hvis man ikke får nok protein, så kan kroppen også have svært at optage nok og man ender måske med magnesiummangel. Igen, spiser man sundt og varieret, så burde disse ting ikke være et problem. Men det viser også at hvis du er på en streng diæt eller slankekur, så risikere man relativt nemt ikke at få nok protein, b6 vitamin samtidigt med at man højst sandsynligt ikke får nok Mg. Så det kan hurtigt blive en selvforstærkende ting, som på sigt godt kan lede til magnesiummangel. Men spiser man normalt, og dyrker man ikke overdrevet meget sport, så er det næppe den store risiko for at man ender med magnesiummangel. I modsætning til flere andre mineraler, og vitaminer for den sags skyld. Så er dette magnesium tilskud relativt simpelt, da chancen for mangel eller overdosering ikke er specielt stor. Det samme kan man ikke altid sige for andre lignende produkter. F.eks. er der visse andre mineraler og vitaminer som ligefrem er skadelige hvis den daglige dosis, overskrides i en længere periode. Heldigvis skal der rigtig store doser til, før at magnesium bliver direkte skadelig for kroppen.

Er du i tvivl om du har brug for det, så er det altid en god ide at spørge sin læge til råds. Han vil ofte kunne rådgive dig bedre, end hvad man finder i en tilfældig artikel på Internettet. Det er ikke altid at en artikel er baseret på rigtige facts, men ofte blot på egne erfaringer eller hvad man har løst og hørt andre steder fra. Derfor kan det ofte være svært at se forskel på, hvad det er fra an autoritets kilde, eller blot fra et tilfældigt forum eller blog. Så overvejer du et magnesium tilskud, eller er du bange for at du lider af magnesiummangel, så er sider som Netdoktor og Wikipedia, ofte et godt sted at starte. På Internettet findes der et hav af forskellige informations kilder til f.eks. magnesium.
Problemet er blot at prøve at overskue hvor de forskellige sider har deres information fra. Nogle sider har henvisningskilder, men desværre ikke alle.
En grund til at indtage ekstra magnesium(Mg) er for at få en bedre søvn, behandling af mavesår eller som afføringsmiddel. Har man ikke problemer med disse ting, så er der som regel ingen grund til at man tager det som magnesium tilskud. Er man i tvivl, så er en daglig multi vitamin pille, ofte nok til at dække ens behov.