Chiafrø

Chiafrø supermad eller blot en skrøne?Chia frø er over de senere på år blevet en meget populære type af kosttilskud. Især folk som har fokus på krop og helse, eller sund mad er i stop stil begyndt at tilsætte Chiafrø til deres kost. Frøene er nemme at fordøje og har en meget mild smag, så de nemt tilsættes de fleste retter. Det er også en af de få typer af mad der ligesom blåbær og havtorn hører under betegnelsen superfood.
Oprindeligt kommer frøene fra Mexico, hvor de var meget værdsat for deres medicinske egenskaber og høje næringsværdi. De var faktisk ret værdifulde den gang. De energi rige frø har et højt indhold på forskellige næringsstoffer, hvilket også var en af grundene til at de gamle Aztec krigere spiste chia frø, for at øges deres energi og udholdenhed. Blot en spiseskefuld af frøene var nok til at de kunne klare sig i 24 timer. Måske er det også derfor at de har fået navnet Chia, som på maya sprog betyder “styrke” og var kendt som løbernes mad, da både atleter og krigere bruge dem som brænding inden de skulle i gang.

Fordele ved Chiafrø

Nyere forskning har også vist, at der faktisk er endnu flere fordele ved Chiafrø, end hvad man i første omgang troede. Udover at tilføre kroppen en masse vigtige næringsstoffer som f.eks. kost fibre, aminosyrer, magnesium og omega-3 fedtsyre, så indeholder frøene også en lang række andre makro stoffer som har forskellige sunde egenskaber. Chiafrøene er også rige på protein. Faktisk er Chiafrø en rigtig god kilde til at få nogle sunde protein, hvis man ikke spiser kød. Husk dog at der skal en halv stor portion til for at få nok protein.

Chiafrø og sund hud

Udover de mange fordele som vi allerede har kigget på, så er der flere test som tyder på at Chia frø også kan være med til at give en sund hud, reducerer de første tegn på aldring, styrke hjertet og fordøjelses systemet, bygge stærkere knogler og muskler og mere. Der er endda tegn på at daglig brug af frøene kan være med til at helbrede diabetes. Alt dette er en af grundene til at flere og flere bruger Chiafrø som kosttilskud eller supplement til deres daglige kost. Selv spiser jeg gerne disse frø, sammen med min morgen yoghurt. Det både smager godt og er en rigtig nem måde lige at få nogle sunde mineraler i starten af dagen.

Hvad indeholder Chia Frø?

Hvis vi ser nærmere på nogle af de næringsstoffer man får fra Chiafrø, vil listen se cirka sådan her ud. Det variere lidt efter type af frøene, samt hvor og hvornår de er høstet.
Kostfibre (11g – 42% anbefalede daglige værdi)
Protein (4,4g – 9% anbefalede daglige værdi)
Omega-3 fedtsyrer (4915 mg)
Omega-6 fedtsyrer (1620 mg)
Calcium (77 mg – 18% anbefalede daglige værdi)
Kobber (0,1 mg – 3% anbefalede daglige værdi)
fosfor (265 mg – 27% anbefalede daglige værdi)
Kalium (44,8 mg – 1% anbefalede daglige værdi)
Zink (1,0 mg – 7% anbefalede daglige værdi)

Derudover indeholder frøene essentielle fedtsyrer som alfa-linolensyre og linolsyre, strontium, Vitamin A, B, E og D, og mineraler, herunder svovl, jern, iod, magnesium, niacin, mangan, , thiamin, og er en rig kilde til antioxidanter. Der har været en masse snak om antioxidanter de sidste 10 år, og rigtige mange ved stadig ikke helt hvad det dækker over. Blot at det har noget med de frie radikaler at gøre. Så lad os lige lave et lille sidespring og se nærmere på disse antioxidanter.

Hvad er antioxidanter?

Kort fortalt så er antioxidanter kemiske stoffer, som modvirker oxidation i kroppen. Oxidation er en proces, hvor et stof reagerer med oxygen (ilt) i en forbrænding. Lidt på samme måde som når jern ruster. Dette er ikke altid noget som er sundt for kroppen, da det slider på vores celler og er med til at forårsage DNA mutationer, aldring af kroppen osv. Nyere forskning har dog vist, at der er en del forskellige vitaminer, mineraler og andre stoffer som kan forhindre en del af denne oxidation i kroppen. Det meste af den oxidation som foregår i vores krop, skyldes de såkaldte Frie radikaler. Disse er kort fortalt molekyler som er kemisk ustabile, og derfor meget gerne vil koble sig på et stof og oxidere – og dermed ødelægge det. Ved at indtage anti-oxidanter fjernes en del af disse frie radikaler og den skadelige effekt minimeres. Men som med alt andet, så skal antioxidaner også tages med måde. Alt for store mængder af disse stoffer, kan også have en skadelige virkning på kroppen. Dette kan måske for nogle til at spørge – hvor meget chiafrø må man spise om dagen? Personligt ville jeg nok ikke spise over, hvad der svarer til en stor kopfuld. Der er som sagt meget energi i disse frø, og spiser man mere end man forbruger, ender man ofte med at tage på i vægt. Men i den rigtige mængde, kan chiafrø bruges til vægttab.

Bivirkninger ved Chiafrø

Der er faktisk meget få bivirkninger forbundet med at spise chiafrø. Der var på et tidspunkt nogle modstridende forskning om effekten af chiafrø på prostatakræft. En undersøgelse som indikerede at at en type fedtsyre i frøene, kunne øge risikoen for prostatacancer, men denne undersøgelse blev senere afvist, da der ikke var nok grundlag for resultatet.
Og ifølge en nylig undersøgelse i 2010, øger ALA fedtsyren ikke risikoen for prostatacancer, men faktisk faldt risikoen hos deltagerne.
Indimellem vil nogle mennesker opleve ubehag i maven, ved indtagelse af større mængder chiafrø. Dette skyldes det store fiber indhold i chiafrøene. Som med enhver mad, skal de spise i moderate mænger og altid drikke masser af vand til. Så man man i meget få tilføje opleve nogle former for bivirkninger af frøene.

Chiafrø opskrifter – hvordan spises disse frø?

Chia frø har generelt en ret mild nøddeagtig smag, og kan derfor nemt tilføjes til de fleste retter som garniture eller grød.
Spiser man dem hele, så kan det ligesom med hørfrø, være lidt problematisk at optage alt omega-3 fra frøene. Derfor kan det nogle gange være en fordel, enten at knuse dem eller ligge dem i blød inden de bruges. Ved at ligge dem i blød frigives de “enzymhæmmere”, der bruges til at beskytte frøet, og næringsstofferne kan nemmere optages i tarmen. En måde at blødgøre dem på, kunne være at ligge blande dem i din yoghurt eller ymer om morgenen, lade dem står en halv time i køleskaber, og så efterfølgende spise maden. Der findes et hav af opskrifter på chia frø på nettet. Her på health.com finder du en liste over 10 spændende retter, baseret på disse superfrø.

Chiafrø pris

Prisen på disse frø variere en hel del alt efter hvor man køber dem. Dog er prisen faldet en del over de senere år, i takt med at flere producenter tilbyder dette kosttilskud og flere køber det. F.eks. koster et halvt kilo lidt under 50kr hos online forhandlere som med24.dk.
Som du kan se, så er der faktisk en lang række fordele ved at spise chiafrø. Fordele man kan opnå ved blot at spise en begrænset mængde af chiafrøene dagligt. Spiser man det blot nu og da, så er det for lidt til at man vil opnå de mange sundhedsfremmende fordele, så som med de meste andet sundt, så skal man ind i en fast rutine for at opnå de gode effekter. Dette gælder for en stor del af det kosttilskud man kan købe. For mere information om dette produkt, se nogle af de mange wiki om chia frø på nettet.