Smertestillende Medicin

Smertestillende pillerVi har i Danmark et rigtigt højt forbrug af smertestillende medicin. Især når vi taler håndkøbsmedicin. Vi har næsten altid smertestillende piller som Panodil, Ipren, Kodimagnyl eller Treo i skabet, og får vi blot en smule ondt i ryggen eller hoved, er vi hurtige til lige at snuppe en pille. Er det noget vi gør en gang om måneden er det skam heller ikke noget galt i det. Men begynder det at blive flere gange om ugen, så kan vi begynde at opleve forskellige bivirkninger ved medicinen.
Træner du hyppigt, så er chancen for skader ret stor. Mange af den type skader behandler vi selv ofte med smertestillende medicin.
Lad os tage et kig på nogle af de mere almindelige typer af smertestillende stoffer vi bruger.

Ipren

Ipren er et håndkøbsmedicin, og hører under NSAID produkter, da det indeholder det aktive stof Ibuprofen. De virker dermed både smertestillende, febernedsættende og mindsker inflammation i kroppen. Produktet bruges hovedsageligt til behandling af svage smerter. Det kan f.eks. være hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter eller menstruationssmerter.
Hyppig brug af Ipren kan give bivirkninger som eksempelvis: Mave/tarm blødning, opkastning af blod, sortfarvet afføring, luftafgang fra tarmen, træthed, mavesmerter, diarré.

Døjer du meget med muskel, led eller spændings smerter,  så kan en alternativ behandling som f.eks. Kranio Sakral Terapi være en mulighed? Jeg kender flere der efter et par behandlinger med Kranio Sakral Terapi er blevet smertefri og ikke længere har behov for smertestillende medicin.

Læs mere om Kranio Sakral Terapi

Panodil

Panodil anvendes lige som Ipren til behandling af svage smerter. Når muskler, led eller andet væv beskadiges, så frigøres der i vævet nogle stoffer, som fremkalder smerter signaler. Panodil virker ved at hæmme disse stoffer, så en mindre del af dem aktiveres, og dermed reduceres smerterne. Panodil og Panodil Zapp virker mod smerte som f.eks. hovedpine, tandpine, muskel- og ledsmerter og menstruationssmerter. Derudover virker de febernedsættende.
Som med andre typer af håndkøbs medicin så kan det være direkte skadeligt at tage alt for store mængder af stoffet. En kraftig overdosering af Panodil kan beskadige leveren og i nogle tilfælde også nyrerne, bugspytkirtlen og knoglemarven. Dette er også grunden til at man aldrig må give sine kæledyr Panodil eller andre smertestillende medicin fremstillet til mennesker.
Men generelt er der meget få bivirkning ved brug af Panodil. Som med alt andet medicin kan nogle være allergisk og evt. få udslæt i huden.

Kodimagnyl

Et andet meget populært smertestillende medicin i håndkøb er Kodimagnyl. Kodimagnyl er et svagt smertestillende håndkøbslægemiddel, og indeholde de 3 virksomme stoffer Acetylsalicylsyre, Codein og Magnesiumoxid. Acetylsalicylsyre virker ved at være smertestillende og febernedsættende. Stoffet codein forstærker denne smertestillende virkning. Magnesiumoxid, der er mildt afførende, som er tilsat for at modvirke codeins forstoppende virkning. Jo større dosis og jo hyppigere brug, jo større er chancen for at opleve bivirkninger af medicinen.
Bivirkningerne ved Kodimagnyl er f.eks. Halsbrand, Mavesmerter, Sure opstød.

Treo

Treo er en populær brusetablet, som er effektiv mod blandt andet hovedpine og migræne. Derudover er Treo også effektiv mod tandpine og menstruationssmerter, samt svagt febernedsættende.
De aktive stoffer i Treo er acetylsalicylsyre (som ved Kodimagnyl) og koffein. koffeinen er tilsat for at forstærke den smertestillende effekt af acetylsalicylsyren
Bivirkningerne er de samme som hos Kodimagnyl, nemlig halsbrand, Mavesmerter, Sure opstød.

Glucosamin

Glucosamin anvendes hyppigst mod lidelser som slidgigt. Bivirkninger er sjældne, men kan være ting som træthed, diarré, fordøjelsesbesvær, forstoppelse, hovedpine, kvalme, mavesmerter. Selvom der er en del undersøgelser der vises at Glucosamin ikke har en reel effekt, så sværger mange brugere på diverse gigtform til at det har hjulpet dem betydeligt. Selv har jeg brugt Glucosamin i forbindelse med en knæskade, hvor jeg bestemt kunne mærke en effekt.

Pamol

En anden hyppigt brugt type af smertestillende medicin er Pamol, der lige som Panodil indeholder Paracetamol, og dermed giver de samme få bivirkninger.

Det er tydeligt, at smertestillende medicin er en almindelig del af mange danskeres liv. Håndkøbsmedicin som Panodil, Ipren, Kodimagnyl og Treo er ofte hurtige løsninger på milde smerter i hverdagen. Men vi skal være opmærksomme på hyppigheden af deres brug, da overdreven forbrug kan føre til alvorlige bivirkninger.

Ipren og Panodil er blandt de mest populære valg, og begge har potentielle risici ved hyppig brug. Mens Ipren kan forårsage mave-tarm-blødninger og andre ubehagelige bivirkninger, kan overdosering af Panodil føre til leverskader. Kodimagnyl og Treo, selvom de er effektive mod smerte, kan også forårsage ubehag som halsbrand og mavesmerter.

Det er vigtigt at huske, at smertestillende medicin kun bør bruges som anvist, og at konsultere en læge, hvis smerten er vedvarende eller alvorlig. Der er også alternative behandlingsmuligheder at overveje, som for eksempel fysioterapi eller andre former for smertelindring.

Mens nogle brugere af Glucosamin rapporterer fordele ved behandlingen af lidelser som slidgigt, er det vigtigt at bemærke, at dens effektivitet ikke er universelt anerkendt. Pamol, der indeholder Paracetamol ligesom Panodil, er en anden almindeligt anvendt smertestillende medicin, der har lignende bivirkninger.

I sidste ende er det vigtigt at være opmærksom på både fordelene og risiciene ved smertestillende medicin og at bruge dem med forsigtighed og omtanke. Hvis smerten er vedvarende eller alvorlig, er det altid bedst at søge råd hos en sundhedsperson.