Er det træning at cykle på en elcykel?

Elcykler – nogle personer hader dem, og andre er vilde med det, men giver det noget at cykle på dem frem for en almindelig cykel? Et det fysisk træning eller kunne man lige så godt tage bilen eller en knallert? I de seneste år har elcykler vundet stor popularitet blandt pendlere, motionsentusiaster og almindelige cyklister. Med den øgede interesse for elcykler følger spørgsmålet: Er det egentlig træning at cykle på en elcykel? For at kunne svare på dette spørgsmål, er det nødvendigt at forstå, hvordan elcykler fungerer, hvad forskningen siger om deres sundhedsmæssige fordele, og hvordan de påvirker vores fysiske aktivitet. Så lad os prøve at dykke lidt mere ned i dette spændende område og se om det faktisk er træning at cykle på en elcykel eller om du lige så godt kunne have købt en knallert.

Er det træning at køre på elcykel

Hvordan fungerer en elcykel?

En elcykel, også kaldet en elektrisk cykel, er cykel som er udstyret med en elektrisk motor, der assisterer cyklisten når de træder i pedalerne. Denne assistance kan justeres, så cyklisten kan vælge, hvor meget hjælp de ønsker fra motoren. Der er typisk tre niveauer af assistance: lav, medium og høj. Ved lav assistance skal cyklisten stadig træde kraftigt i pedalerne, mens høj assistance gør det meget lettere at køre, selv på stejle bakker eller i modvind. Dette gør at du helt selv kan bestemme hvor hård din cykeltur skal være.

Fordele ved at cykle på en elcykel

  1. Øget tilgængelighed: En af de største fordele ved elcykler er, at de gør cykling mere tilgængelig for en bredere gruppe mennesker. Ældre personer, folk med fysiske begrænsninger eller dem, der ikke er i topform, kan få glæde af at cykle uden at skulle bekymre sig om at overanstrenge sig. Dette betyder, at flere mennesker kan nyde fordelene ved at være fysisk aktive.
  2. Motivation til at cykle mere: Flere undersøgelser viser, at folk, der ejer en elcykel, er mere tilbøjelige til at cykle længere og oftere sammenlignet med dem, der kun ejer en almindelig cykel. Den ekstra assistance fra motoren kan reducere den mentale barriere, der ofte følger med tanken om at skulle cykle lange distancer eller gennem udfordrende terræn.
  3. Reduceret trafik og miljøpåvirkning: Brug af elcykler som et alternativ til biler kan hjælpe med at reducere trafiktrængsel og emissioner fra fossile brændstoffer. Dette bidrager ikke kun til bedre luftkvalitet i byerne, men understøtter også en bæredygtig transportløsning. Mange som måske aldrig ville overveje at cykle på job på en traditionel cykel, har efterhånden skiftet over til en elcykel.

Er elcykling træning?

Det er et komplekst spørgsmål, men svaret er faktisk overvejende positivt. Selvom en elcykel gør det lettere at cykle, betyder det ikke, at cyklisten ikke arbejder. Forskning har vist, at elcyklister faktisk opnår en betydelig del af den anbefalede daglige motion ved at bruge deres elcykel. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Transportation Research Interdisciplinary Perspectives, kan elcykler levere en lignende grad af fysisk aktivitet som almindelige cykler, når de bruges regelmæssigt, også selvom det måske ikke er helt så hårdt.

En anden undersøgelse fra University of Colorado Boulder fandt, at folk, der brugte elcykler i en måned, viste forbedringer i kardiovaskulær sundhed, herunder lavere blodtryk og forbedret aerob kapacitet. Dette tyder på, at selv med motorassistance er elcykling stadig en form for moderat fysisk aktivitet, der kan bidrage til forbedret fitness og sundhed.

Især mange ældre som ikke er i stand til at cykle ret langt på deres almindelige cykler, kan får pludselig en masse ekstra muligheder for at komme omkring med en elcykel. og dermed får det samlet set en masse mere motion end ellers, også selvom elcyklen hjælper en stor del af vejen.

Læs også – Motion for ældre

en ung mand køre på sin elcykel
#image_title

Faktorer, der påvirker træningsniveauet på en elcykel

Flere faktorer kan påvirke, hvor meget træning man får fra at cykle på en elcykel. Nogle af de ting som spiller ind når vi snakker trænings niveau er f.eks.

  1. Assistanceniveau: Jo lavere niveau af motorassistance, desto mere skal cyklisten selv arbejde. Ved at vælge en lavere assistanceniveau kan man øge sin fysiske indsats og dermed opnå en højere grad af træning.
  2. Terræn: Kørsel på bakker og ujævnt terræn kræver mere anstrengelse end kørsel på fladt underlag. Elcyklister kan tilpasse assistancen efter terrænet for at maksimere deres træning.
  3. Kørestil: Nogle cyklister vælger at cykle hurtigt og intenst, selv med el-assistance, hvilket kan øge træningseffekten. Andre foretrækker en mere afslappet tilgang, hvilket stadig kan give sundhedsmæssige fordele, men i mindre grad.
  4. Hyppighed og varighed: Ligesom ved alle former for motion, spiller hyppigheden og varigheden af cykelture en vigtig rolle i den samlede træningseffekt. Regelmæssig brug af elcyklen, selv i kortere perioder, kan hjælpe med at give dig en sundere livsstil. Husk dog ikke at sætte cyklen på maks. hjælp men lav lidt af arbejdet selv.

Elcykler giver dig  en unik mulighed for at kombinere bekvemmelighed og fysisk aktivitet. Mens de ikke nødvendigvis giver samme intensitets niveau som almindelige cykler i alle situationer, kan de stadig levere en betydelig mængde træning, især når de bruges regelmæssigt og med en bevidst indsats for at opnå fysisk aktivitet. For mange mennesker kan elcykler fungere som en døråbner til en mere aktiv livsstil, hvilket kan have både fysiske og mentale sundhedsmæssige fordele. I mange tilfælde kan det også været et mere skånsomt alternativ til ens løbetræning.

Læs også – Er løbetræning sundt?

En af mine gode venner købte for nyligt en elcykel som han flittigt bruger frem to tilbage fra job. Han er typen  der aldrig kunne drømme om at cykle på en standard cykel. Det at han nu bruger cyklen frem for bilen gør at han i det mindste får lidt motion de 30 min frem og tilbage hver vej, men den forurener også meget mindre i bybilledet.

Alt i alt kan man sige, at cykling på en elcykel bestemt kan betragtes som træning. Den motoriserede assistance reducerer ikke nødvendigvis de sundhedsmæssige fordele ved at cykle, men gør det snarere muligt for flere mennesker at deltage i denne form for fysisk aktivitet. F.eks. vælger mange at køre frem for at cykle fordi der måske er en større bakke på vej til job som man ikke lige orker at cykle op af hver morgen, men med en elcykel bliver dette ikke et problem. Eller man ønsker ikke at møde svedig ind på job. Her vælger en del så at køre på job, med stor assist fra cyklen for at undgå det bliver hårdt, og så på hjemturen sætter den assist til lav. Mange som ellers helt ville fravælge at cykel, så selvom de måske ikke får helt samme mængde motion som på en almindelig cykel, så er det alligevel langt bedre end at tage bilen.  I sidste ende afhænger det af den enkelte cyklist, hvordan elcyklen bruges, og hvor meget fysisk indsats der lægges i hver tur. Men uanset hvordan den bruges, er det klart, at elcykler kan spille en vigtig rolle i at fremme en sundere og mere aktiv livsstil.