Håndkøbsmedicin

Håndkøbsmedicin som kosttilskudForskellen på håndkøbsmedicin og almindelig medicin, er at førstnævnte ikke kræver en recept fra din læge. Det betyder ikke at man blot kan tage det som man har lyst til. Visse typer af håndkøbsmedicin, kan også give bivirkning eller forgiftning, hvis det ikke bruges rigtigt. Noget man desværre alt for ofte ser. En af de stor forskelle på recept medicin og håndkøbs, er at bivirkningerne ofte er milde og sjældne ved det man kan købe i hånden. Her i Danmark er det lægemiddelstyrelsen som vurderer, om et lægemiddel kan medføre sundhedsfare ved normal og korrekt brug. Om det er forsvarligt at bruge, uden at læges rådgivning osv. Er det relativt sikkert og nemt at bruge, falder det som regel ind under betegnelsen håndkøbsmedicin.

Eksempler på håndkøbsmedicin

En af de mest almindelige typer af håndkøbs medicin, er smertestillende piller, som f.eks. Ipren eller Panodil. Noget som vi danskere har et meget højt forbrug af. Pillerne er effektive ved svage smerter, som hovedpine, muskel eller menstruation smerter. Hvis vi ser på bivirkningerne, så er de ret sjældne når vi snakker panodil. F.eks. kan enkelte opleve allergiske symptomer og udslæt i huden. Det er lidt værre med Ipren, da disse kan give symptomer som træthed og mavesmerter. Især ved længere tids brug, og i større mænger er chancen for mavesmerter ret høj.
Udover smertestillende håndkøbsmedicin, bruger vi også ting som creme til behandling af udslet eller tør hud. Forskellige produkter som Toilax mod forstoppelse, Alminox mod halsbrand og sur mave eller Alnok tabeletter mod allergi og høfeber. Alle disse hører ind under betegnelsen, håndkøbsmedicin. I modsætning til f.eks. kosttilskud som Magnesium eller glocusamin.

Virker håndkøbsmedicin

I modsætning til mange alternative behandlings former eller kosttilskud, så skal det produkt være testet og dokumenteret, før det at det kan sælges som håndkøbsmedicin. Det kan sagtens være tilfælde hvor det ikke virker, f.eks. har du sikkert prøvet at spise en hovedpine pille, som ikke har haft nogen effekt. Men generelt skal produktet leve op til det som det lover. Køber man f.eks. en pakke Delcolax eller Toilax mod forstoppelse, skal de i størstedelen af tilfældene give den lovede effekt.

Er receptpligtig medicin bedre?

Receptpligtig medicin er nogle gange mere effektivt end håndkøbsmedicin. Det er som regel også mere kraftigt, så chancerne for bivirkninger er som regel også højere. Kan dine symptomer behandles eller lindres med almindelige håndkøbsmedicin, så anbefales dette.