Har du børn i alderen 8 til 14 så ved du hvor svært det nogle gange kan være at få dem til at bevæge sig nok. Den have trampolin i købte sidste sommer, er ikke længere sjov og de vil faktisk hellere bare sidde inde med deres Ipad eller mobiltelefon.
En mulig løsning kunne være en Airtrack. Især hvis de i forvejen syntes ting som vejrmøller, kraftspring eller hoppe trampolin til sider er sjovt, så er der en rigtig god chance for at de vil elske at bruge en moderne Air track. En trend inden for hjemmetræning som blot bliver mere og mere populære. Men hvad er disse Airtracks overhoved for en størrelse, og hvorfor er de så sjove at bruge? Det prøver vi da lige at se lidt nærmere på.
Hvad er en Airtrack?
Måske har du set dem under gymnastikopvisninger på tv uden at skænke dem en tanke. En Airtrack er en oppustelig gymnastikmåtte, typisk mellem 1 og 1,5 meter i bredden og 3 til 10 meter i længden. Den indeholder en luftpude på 10-20 cm, hvilket sikrer en blød landing og tilføjer en fjedrende effekt, der øger fart og højde på springene. Denne dynamiske overflade gør det ikke blot nemmere, men også mere underholdende at udføre diverse gymnastiske spring som håndstandsspring, saltoer, og andre avancerede bevægelser. Airtracks kan facilitere indlæringen af nye spring, som kan være udfordrende at mestre på en traditionel gymnastikmåtte, hvilket også gør den attraktiv for dem, der ikke dyrker gymnastik regelmæssigt.
En Airtrack er ikke kun for gymnaster; enhver kan finde glæde i dens bouncy kvaliteter, om det er for leg eller træning. For dem der allerede har en passion for gymnastik, kan Airtracken være en værdifuld tilføjelse til træningen, da den tillader en at øve sig med større intensitet.
Tekniske Data
Airtrack eller Trampolin?
Når barnet leger på Airtracks er det en fantastisk form for motion, faktisk bedre en på en trampolin for utrænede. Det også lidt hurtigere end på trampoliner hvilket for mange gør at man ikke i samme grad bliver træt af en Airtrack. Jeg har selv haft både Berg trampolin og en GymPlay Airtrack til mine børn, og her var Airtracken klart den mest populære. Min ældste datter har nu brugt den i snart 3 år og er desværre nu ved at være en smule for stor til den model jeg har i haven.
Trampolinen var sjov i cirka 2 måneder, derfor blev den brugt mindre og mindre.
Dette er et mønster som ofte går igen når jeg taler med andre forældre.
Jo bedre end trampolin du vælger, jo mere bliver den dog også brugt. Og lidt det samme gælder selvfølgelig også for Airtracks.
Hvilken Airtrack skal man vælge?
Det hurtige svar vil være en GymPlay Airtrack, da det p.t. er det eneste på det danske marked som er fri for giftige ftalater.
Men hvis du allerede har besluttet dig for at give Airtracks et forsøg, så vælg en model som passer til dit barn. Er det et mindre barn som ikke har de store erfaringer med spring og gymnastik, så start med en af de små modeller som en Airtrack Mini eller en 3 meter. Her kan de nemt øve simple spring og lære hvordan man bruger Airtracken. Så for mange nybegyndere er denne model oplagt til at komme i gang med.
Er det et lidt større barn eller en som dyrker gymnastik, så overvej en større model hvor der er bedre mulighed for at kombinere spring. Gerne en 15 cm i tykkelse da dette giver mere bounce, end en på 10 cm. Er det til din gymnastikforening eller til konkurrencer så skal du nok op i en 30cm 10-15 meter model. Men så begynder prisen også at vokse en hel del, og det samme gør vægten. Så overvej også dette inden du blot vælger den største model du har råd til.
husk at når du køber en Airtrack, så sørg for at få en i god kvalitet, så den holder bedre og er fri for skadelige stoffer. Husk på at dit barns hud ofte er i stor kontakt med Airtracken, så derfor er det også vigtigt at tænke lidt over, hvilke kemikalier som er brugt til fremstillingen af din Airtrack. Står det ikke noget om dette på producentens hjemmeside, så kan i med garanti gå ud fra, at den indeholder forskellige kemikalier til blødgøring af plastikken.
Hvor tyk skal en Airtrack være?
Jo ældre brugeren er og jo mere erfaren inden for gymnastik, jo tykkere en model bør du vælge. 10cm er fin til de yngste og nye gymnaster. 15 cm til de mere øvede og lidt ældre, 20 cm til dem som allerede alle springene og ønsker at kombinere flere spring i luften. 30cm til opvisning, konkurrencer eller større gymnastiksale. Jo højere en air track du vælger, jo mere sjov får brugeren på sigt. Så køber du en for lille model i forhold til brugerens behov, så risikere du ofte at interesses for den hurtigt forsvinder. Rammer du den rigtige størrelse, vil jeg næsten garantere at brugeren vil elske den i lang tid fremover.
Kan en Airtrack tåle vand?
Langt de fleste Airtracks har ikke noget problem med at stå ude i regnvejr. Nogle vælger endda også at bruge dem som madras i poolen, dette kan dog føre til misfarvninger i Airtracken, men ellers er det ikke noget problem da Airtracks er lufttætte (og dermed også vandtætte). De tåler derfor også sagtens at blive vasket i vand uden problemer.
Hvad Koster en Airtrack
Airtracks koster typisk fra omkring 1.000 og op efter alt efter model og kvalitet. Jo længere en model eller tykkere model du vælger, jo mere koster den. Og som med alt andet, så hænger pris og kvalitet sammen når vi snakker Airtracks. Du får ikke samme kvalitet på en 3m lang, 10cm høj model til 1.000 kroner som du gør med en i tilsvarende størrelse til 1.600 kroner.
Det du betaler ekstra for er bedre holdbarhed, bedre performance, færre skadelige kemikalier, bedre mulighed for udvidelser med ekstraudstyr. En kvalitets model er ofte også langt nemmere at sælge brugt, i tilfælde af i på et senere tidspunkt ønsker at opgradere den. Er i meget i tvivl om, at disse Air tracks faktisk også er noget som jeres barn kommer til at bruge i mere end 14 dage, så vil jeg næsten sige start med en lille og billig model. Men her risikere man så at løbe ind i fuldstændig det samme problem som mange gør med trampoliner. Forældrene køber en alt for billig model, og ungerne syntes det er sjovt i 14 dagen så gider de ikke den mere, da den simpelthen ikke er lige så sjov at bruge som f.eks. en dyr Berg trampolin.
Hvad kan Airtracks ellers bruges til?
Udover gymnastik som jo selvfølgelig er det mest oplagte valg, så er der også rigtige mange andre ting man kan bruge en Airtrack til.
Mange inden for eksempelvis parkour eller Cheerleading bruger også ofte Airtracks som en del af deres træning. Også inden for taekwondo og andre kampsporter hvor der er mange spring, kan det give rigtig god mening at bruge disse træningsmåtter som en del af træningen.
Også til sjov og leg er der stor interesse for Air tracks. F.eks. til at bygge forskellige tumbling baner i haven, kombinere den med en trampolin hvad de unge kreative sjæle nu engang kommer på. F.eks. så jeg sidste vinter en flok unge som bruge en 4 meter Airtrack som kælk, så sad der 5 personer på den og tog den store tur ned af bakken. Det så faktisk ret underholdende ud. Andre ting som jeg har hørt dem brugt til er som erstatning for en luftmadras når man har overnattende gæster, spænde efter båden ude ved stranden, vand glide bane i haven og flere andre ting som jeg helst vil undlade at skrive om her på siden i tilfælde af andre kommer til at prøve det.
Så selvom det primært var et træningsredskab målrettet gymnaster, så er det, som i kan se, noget der kan bruges til meget andet.
Eksempler på Airtracks
Airtracks til hjemmet er ikke en dårlig løsning. Ikke alene syntes rigtig mange børn og unge at en Airtrack er super sjov at bruge, men det er bestemt også en glimrende må at få mere motion på. De små modeller kan endda bruges inde hvis man har pladsen til det, eller er det oplagt at puste den op i haven på en dag hvor vejet er med os. Det er også et glimrende redskab til de ældre seriøse gymnaster, og i kombination med det rette kosttilskud og kost, en god vej mod den perfekte krop og en sund livsstil.